Unohda kulta – Tähän jalometalliin sijoittaminen on nyt pop

Ovatko jalometallit hyvä sijoituskohde? Tähän kysymykseen ei voi vastata yksiselitteisesti “kyllä” tai “ei”, sillä siihen liittyy valtavasti eri tekijöitä. Toinen tärkeä kysymys on tietenkin se, mihin rahansa kannattaa tarkalleen ottaen sijoittaa? 

Jalometalleja on sijoitusmarkkinoilla valittavana lukuisia eri vaihtoehtoja. Vähänkään markkinoita seurannut tietää, että kulta on ollut perinteisesti todella kannattava sijoituskohde, mutta vuonna 2018 asiantuntijat ennakoivat kullan ja mahdollisesti myös hopean hintojen laskevan, joten monien sijoittajien katseet suuntautuvat vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin.

Usein jalometalleihin sijoittamisesta puhuttaessa tarkoitetaan kullan ja hopean ostamista, mutta jalometalleja on olemassa muitakin. Yhä useampi sijoittaja pistää rahansa likoon vaihtoehtoisiin jalometalleihin ja etenkin viime aikoina se on ollut äärimmäisen hyvä idea. Jalometallit ovat oiva sijoituskohde pitkän tähtäimen sijoittamiseen, sillä niiden arvo romahtaa vain harvoin ja yleisesti ottaen vain harva sijoituskohde on yhtä turvallinen.

sijoittaja koneella

Palladium on vuoden 2018 hitti

Monet sijoittajat seuraavat mielenkiinnolla jalometallien arvoa markkinoilla, sillä niihin vaikuttavat niin monet eri seikat. Vaikka kullalla on pyyhkinyt sijoitusmarkkinoilla tähän saakka varsin hyvin, on palladium ollut vieläkin kannattavampi sijoituskohde, sillä sen hinta nousi lähes 50% vuoden 2017 aikana.

Palladium on yksi tärkeimmistä teollisuusmetalleista, jota hyödynnetään hyvin monenlaisissa ratkaisuissa esimerkiksi lääketieteessä ja elektroniikassa. Eniten sitä käytetään kuitenkin autoteollisuudessa pakokaasuja puhdistavien katalysaattoreiden osissa, sillä kaikesta maailman palladiumin kysynnästä noin 75% koostuu autoteollisuuden tarpeista. “Olemme vakuuttuneita siitä, että palladiumin vahvaa kysyntää ohjaa juuri perinteisten markkinoiden kasvanut tarve”, toteaa UBS:n asiantuntijana työskentelevä Joni Teves.

Palladiumin saatavuus on ollut viimeisten viiden vuoden aikana tavanomaista heikompaa, siinä missä kysyntä on ollut ennätyskorkealla. Yleisesti ottaen parantunut taloustilanne on saanut ihmiset ostamaan autoja, joka näkyy myös palladiumin kysynnässä. Vaikka sekä platinaa että palladiumia käytetään katalysaattoreissa, on etenkin palladiumin kysynnässä ollut piikki Yhdysvalloissa ja Karibian alueella johtuen viime aikojen myrskyistä, jotka ovat vahingoittaneet autoja.

Viime vuoden aikana palladiumin arvo on noussut hurjasti ja se on yli kolmeen vuosikymmeneen korkeimmillaan. Tänä vuonna palladiumista povataankin yhtä suosituimmista sijoituskohteista. Kun ottaa huomioon autoteollisuuden elinvoimaisuuden ja lupaavat lähivuodet niin Kiinan kuin Yhdysvaltain markkinoilla, tullaan katalysaattoreihin tarvitsemaan palladiumia entistä enemmän.

metalli sulaa

Myös platina herättää kiinnostusta

Palladiumin lailla myös platinaa käytetään autoteollisuudessa katalysaattoreiden valmistukseen. Toisin kuin palladium, platinaa käytetään myös erilaisten korujen valmistamiseen kuten sormuksissa, kaulakoruissa ja rannekoruissa sellaisenaan, kun taas palladiumia käytetään lähinnä eräänä valkokullan ainesosana. Platinan kysynnässä koruteollisuus on kolmanneksi suurin kohde. Tänä vuonna myös platinumin arvon ennustetaan nousevan jo viime vuonna kasvaneista luvuista.

Platinaa kuulee toisinaan kutsuttavan “rikkaan miehen kullaksi”. Tämä johtuu siitä, että platina on lähestulkoon aina kalliimpaa kuin kulta ja tästä kertoo se, että platinumin hinta markkinoilla on pudonnut kullan alapuolelle viimeisen sadan vuoden aikana vain muutamia kertoja. Nyt ei kuitenkaan ole sellainen aika, sillä tällä hetkellä yksi unssi kultaa vastaa noin 1,25 unssia platinaa. Moni ei välttämättä edes tajua, että platinaan on mahdollista sijoittaa ja myös tietoisuus sen mahdollisuuksista on vähäisempää.

harkot

Monipuolisuutta sijoitussalkkuun

Platinaan ja palladiumiin sijoittaminen voi olla mainio keino tuoda sijoitussalkkuun monipuolisuutta tavanomaisten osakkeiden rinnalla. Molemmat ovat rajallisia luonnonvaroja, joiden voi odottaa pitävänsä arvonsa myös ajan kuluessa.

Kultaan, hopeaan, palladiumiin, platinaan ja kaikkiin muihin jalometalleihin sijoittaminen onnistuu useammalla eri tavalla. Sijoittaja voi halutessaan ostaa kyseistä metallia fyysisesti esimerkiksi korujen, kolikkojen tai laattojen muodossa.

Lisäksi metalleihin sijoitusmahdollisuuksia tarjoavat erilaiset rahastot sekä johdannaismarkkinat. Pörsseistä löytyvät EFT-rahastot mahdollistavat sijoittamisen suoraan metalleja seuraaviin indekseihin tai vaihtoehtoisesti vaikkapa kaivoksiin. Siihen, millä tavalla jalometalliin rahansa sijoittaa, ei ole olemassa yhtä oikeaa vaihtoehtoa, vaan valintaan vaikuttavat luonnollisesti esimerkiksi sijoitusvarallisuus, riskinsietokyky sekä sijoituksen pituus.

Euroopassa jalometallien sijoittaminen ei ole vielä yhtä suosittua kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta kiinnostus kasvaa jatkuvasti. Muun muassa sijoituskulta on ollut verovapaa sijoituskohde vuodesta 2000 alkaen, jonka jälkeen yhä useampi suomalainen sijoittaja on vähintäänkin harkinnut metalleja sijoituskohteena ja keinona pitkän tähtäimen säästämiseen.

One Response

  1. A WordPress Commenter joulukuu 6, 2016

Leave a Reply