Tue lapsesi taloudellista itsenäisyyttä ja rahankäyttötaitoja

Etenkin opiskeluaikoina elämän todellisuus saattaa yllättää nuoret. Opintolaina, koulukirjat, yllättäen kasvaneet kulut, vuokra ja näihin yhdistettynä matalat tulot ovat haastava yhtälö, joka tuo haasteita kelle tahansa itsenäistä elämää aloittelevalle nuorelle. Monet vanhemmat tukevat lapsiaan rahallisesti mahdollisuuksien mukaan, mutta kaikkein tärkein lahja, jonka jälkikasvulleen voi antaa, on opettaa hyviä rahanhallintataitoja.

paljon rahaa

Useimmiten lapset asuvat kotona aina siihen saakka kunnes he tulevat täysi-ikäisiksi ja aloittavat ammattiopintonsa tai työelämänsä. Etenkin kaupungeissa omilleen muuttaminen saattaa viivästyä, sillä vuokrat ovat korkeita ja elinkustannukset ylittävät monen kohdalla tulot.

Lapsen vielä ollessa kotona vanhemmalla on mitä parhaimmat edellytykset auttaa lasta ja tukea hänen taloudellista itsenäisyyttään ja vastuullisuuttaan. Rahanhallintataidot eivät ole itsestäänselvä asia, vaan ne vaativat harjoittelua ja runsaasti vinkkejä.

Seuraavaksi esitellään keinoja, joiden avulla vanhemmat voivat tukea lapsensa taloustaitoja ja siten valmistaa häntä paremmin taloudelliseen itsenäisyyteen kun sen aika koittaa.

Aseta budjetti ja pitäydy siinä

Mikäli lapsella tai nuorella on jo omia säästöjä tai tienestejä esimerkiksi viikkorahan tai kevyen työn myötä, voi hän jo hyvin alkaa harjoittelemaan budjetin laatimista ja siinä pysymistä. Säästösuunnitelman laatiminen ja siinä pysyminen on todella palkitsevaa ja opettavaista.

Kannusta lasta tarkkailemaan rahatilannettaan säännöllisin väliajoin ja esittele hänelle mahdolliset työkalut, jotka helpottavat sitä entisestään. Esimerkiksi verkkopankit ja budjetin laatimiseen tarkoitetut sovellukset ovat todella kätevä tapa pysyä kartalla siitä, mikä rahatilanne on kullakin hetkellä.

isa ja poika

Eliminoi turhat kulut
Keskustele lapsen tai nuoren kanssa heidän haluistaan ja toiveistaan ja opeta, kuinka ne tulee priorisoida. Lapsi tai nuori voi hyvinkin pystyä elämään ja asumaan myös itsenäisesti, mutta hänen on hyväksyttävä, ettei elintaso ole välttämättä ainakaan aluksi sellainen mihin hän on ehkä kotona tottunut.
Etenkin nuoren opiskelijan täytyy toisinaan tehdä uhrauksia. Solukämppä, julkinen liikenne ja omat eväät ovat esimerkkejä tyypillisistä ratkaisuista, joiden avulla nuoret pyrkivät säästämään rahaa ja leikkaamaan menojaan.
Peri vuokraa
Mikäli jo täysi-ikäinen ja tuloja saava nuori asuu vielä kotona, voi vanhempi halutessaan hyvin periä häneltä pientä vuokraa. Jokainen tekee henkilökohtaisesti päätöksen siitä, haluaako näin toimia, mutta monen mielestä se opettaa nuoren siihen, että kuukausittain on maksettava säännöllisesti erilaisia laskuja.
Jotkut vanhemmat ovat päätyneet tällaisessa tilanteessa ratkaisuun, jossa lapsen tai nuoren maksama vuokra siirretään automaattisesti hänen säästötililleen pankkiin tai esimerkiksi sijoituksiin, jolloin rahaa tulee säästettyä vuorenvarmasti.
Tarjoa lainaa
Nuorella on monenlaisia menoja, jotka saattavat yllättää. Mikäli vanhemmalla on edellytykset tukea lastaan taloudellisesti itsenäisen elämän alkuvaiheissa, voi hän tarjota halutessaan lapselle lainaa. Pankkien tarjoamat joustolainat ovat myöskin koroiltaan hyvin edulliset ja sen vuoksi todella suosittuja nuorten keskuudessa, mutta pienimmätkin korot voi välttää, mikäli laina tulee oman perheen sisältä. On kuitenkin syytä korostaa, että kyseessä on laina, jonka vanhempi odottaa tulevan takaisinmaksetuksi ajan myötä.

Tue lastasi

Toisinaan nuori saattaa ryhtyä itse tienaamaan rahaa esimerkiksi opintojen ohella. Tällöin moni saattaa hakeutua esimerkiksi kesätöihin, joista saa mukavasti palkkaa ja säästöjä seuraavalle vuodelle. Jotkut työskentelevät myös iltaisin. Mikäli lapsella on esimerkiksi lastenvahtikeikkoja, koiranulkoilutusta, pihahommia, tarjoilijan töitä tai muuta kevyttä työtä koulun ohella, on vanhemman tärkeä seistä lapsen tukena ja olla vaatimatta häneltä kohtuuttomia kotiympäristössä.

Leave a Reply