Mikä valuutta pärjää parhaiten vuonna 2018?

Maailman eri valuutat ovat jatkuvasti kuin ikuisella vuoristorata-ajelulla. Niiden arvo laskee ja nousee toisiinsa nähden välillä romahtaen ja välillä singahtaen korkeuksiin. Välillä tietyt valuutat käyvät läpi todella suotuisia kausia, kun taas toiset ryömivät ennätysalhaalla. Muutaman vuoden päästä tilanne saattaa kääntyä täysin toisinpäin ja juuri se tekee valuuttakurssien seuraamisesta niin mielenkiintoista.

Viime vuonna Yhdysvaltain dollari joutui kärsimään arvonlaskusta, jonka esimerkiksi arabimaissa asuvat ja dollariin sidottuina dirhameina palkkansa tienaavat amerikkalaiset tunsivat selkänahoissaan. Dollari kävi pohjalukemissa, eikä sen arvo ei ole käynyt yhtä matalalla yli kymmeneen vuoteen.

Viime vuoden suurimpia voittajia olivat euro sekä Englannin punta. Euro päihitti lähes kaikki muut suurimmat valuutat, kun taas brittipunta yllätti kaikki toden teolla toipumalla osittain vuonna 2016 tapahtuneen Brexitin aiheuttamasta järkytyksestä.

 

Japanin jeni heikkeni monia suurimpia valuuttoja vasten ja saman kohtalon kokivat myös Kiinan renminbi sekä Venäjän rupla.

Mitä vuosi 2018 tuo tullessaan? Jäljellä vuotta on vielä 11 kuukautta. Nouseeko dollari takaisin entisiin lukemiinsa vai jatkaako euro joukon johtajana? Mielenkiintoinen kysymys koskee myös bitcoinia – mitä tälle valuuttamaailman hulivilille tulee vuoden kuluessa tapahtumaan?

kurssimuutokset

Yhdysvaltain dollari

Vuosi 2017 oli kipeä paikka dollarille, jonka arvo heikkeni noin 12 prosenttia euroon nähden. Vuoden lopussa dollarin arvo oli valuuttamarkkinoilla noin 1,20 USD yhtä euroa kohden. Samankaltainen asetelma oli myös brittipunnan kanssa, jota vasten dollari heikkeni noin 8% päättyen vuoden lopussa lukemiin 1,35 USD yhtä puntaa kohden. Arvo laski monia muitakin valuuttoja vasten aina Meksikon pesoa ja Ruotsin kruunua myöten.

Joidenkin mielestä tämä on merkki siitä, että Yhdysvaltain taloudellinen mahti on hiipumassa, mutta eivät kaikki. Rahansiirtopalvelu Moneycorpin asiantuntija David Hillierin ennustuksen mukaan dollari tulee nousemaan tänä vuonna etenkin kun presidentti Donald Trump on päättänyt pudottaa yritysveroja radikaalisti 35 prosentista 20 prosenttiin. Tämän myötä amerikkalaiset yritykset rohkaistuvat tuomaan takaisin kotimaahansa varoja, jotka on yritysverojen takia siirretty muualle maailmaan.  ”Tämä tulee nostamaan dollarin kysyntää, kasvattamaan kotimaan sijoituksia ja vahvistamaan maamme taloutta yleensäkin”, Hillier laukaisee itsevarmana.

Euro

Vaikka dollari saattaakin pistää kampoihin monia muita maailman valuuttoja vastaan, saattaa euro silti olla tänä vuonna hiukan liian kova vastus. Eurolla pyyhkii tällä hetkellä mukavasti. Poliittinen epävakaus Italiassa ja Saksassa on hiljalleen tasaantumassa ja talouskasvu on hiljalleen kiihtymässä koko euroalueella. Myös vapaakauppasopimukset Kanadan ja Japanin kanssa tulevat todennäköisesti auttamaan asiaa.

Englannin punta

Englannin punta romahti 17% vuoden 2016 Brexitin jälkeen, mutta se on nyt sinnikkäästi hankkinut takaisin menettämäänsä jalansijaa ja vahvistunut sekä dollaria että monia muita maailman valuuttoja vastaan, vaikka euroa vastaan se onkin pudonnut vielä lisää. Monet asiantuntijat ennakoivat juuri brittipunnan olevan seuraavien 12 kuukauden aikana yksi menestyneimmistä valuutoista Japanin jenin ohella. Punnan tilanne on kuitenkin hyvin epävakaa ja mikäli neuvottelut EU:n kanssa menevät mönkään, saattaa valuutta jälleen romahtaa. Pahimmillaan julkisesti on spekuloitu jopa 7% arvonlaskua euroa vasten.

 

Japanin jeni

Vuosi 2017 oli tiukka vuosi japanilaisille, sillä jenin arvo laski 9% euroa vasten ja 5% Englannin puntaa vasten. Dollaria vasten sen arvo pysyi koko vuoden ajan verrattain vakaana. Hillier ennustaa jenille kuitenkin tänä vuonna tasaista nousua. Japanin taloudella menee hyvin, kasvua on odotettavissa ja vapaakauppasopimus EU:n kanssa saa tulevaisuuden näyttämään valoisalta. Vuoden 2017 toisella puoliskolla Japanin talous kasvoi noin 2,5% ja tämä yhdistettynä todennäköiseen globaaliin talouskasvuun johtaa jenin luultavasti paremmille vesille. Tällä hetkellä jeni on aliarvostettu, mutta tuuri vaikuttaa olevan kääntymispisteessä. Pieni riski piilee kuitenkin poliittisissa jännitteissä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä etenkin silloin jos Kim Jong-un jatkaa ydinkokeiden suorittamista Japanin yli.

Kiinan yuan

Kiinan yuan eli renminbi on suoriutunut viime aikoina hieman kehnosti ja saman ennustetaan jatkuvan vielä tänäkin vuonna. Kiinan presidentti Xi Jinping ajaa tällä hetkellä läpi merkittäviä markkinauudistuksia ja koko maan rahajärjestelmä on uudistumassa. Onkin syytä olettaa, ettei yuan yllä ihmeellisiin suorituksiin tämän vuoden puolella kilpailussa valuuttamaailman herruudesta. Vähitellen tilanne tulee kuitenkin tasoittumaan ja rahajärjestelmän uudistusten jälkeen muutaman vuoden päästä tilanne voi olla hyvinkin erilainen.

 

 

Leave a Reply