IKEA:n perustanut Kamprad loi tyhjästä jättiomaisuuden – miten hän onnistui siinä?

Maailmalle kantautui sunnuntaina tieto erään kaikkien aikojen menestyksekkäimmän liikemiehen poismenosta 91-vuotiaana. Maailman suurimman huonekalumyymäläketju IKEA:n perustaja Ingvar Kamprad osallistui yrityksen päätöksentekoon aina viimeisiin päiviin saakka.

Kampradin omaisuuden todellisesta suuruudesta ollaan spekuloitu jo vuosikymmeniä. Parhaimmillaan Kampradin omaisuuden arvioidaan olleen noin sata miljardia euroa, joka teki hänestä erään maailman menestyneimmistä ja vauraimmista miljardööreistä. Sittemmin omaisuus laski ja kuollessaan Kampradin omaisuuden suuruudeksi arvioidaan olleen noin 60 miljardia euroa, joten Kamprad pysytteli maailman rikkaimpien ihmisten listalla loppuun saakka.

Raha ei kuitenkaan tullut itsestään, vaan Kamprad on itse kertonut paiskineensa valtavasti töitä omaisuutensa eteen. Kuinka siis lapsena pikkutavaroita naapureilleen kaupitelleesta Kampradista tuli niin menestyksekäs? Monen mielestä yksi miehen suurimmista vahvuuksista oli hänen usein myös karsastusta herättänyt luonteenpiirre: uskallus olla hullu ja tehdä juuri sellaisia asioita mitä itse haluaa. Tämä ominaisuus vei hänet usein hankaliin tilanteisiin, mutta loppujen lopuksi siitä on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa.

kamprad

Rahaa yrittämällä jo pienestä pitäen

Kamprad syntyi Etelä-Ruotsissa vuonna 1926 ja jo viiden vuoden ikäisenä hänen kerrottiin kaupitelleen tulitikkuja kotikylänsä asukkaille. Kymmenvuotiaana Kamprad ajeli pyörällään talosta taloon myymässä joulukoristeita, kaloja ja kyniä. Yrittäjähenkisyys oli hyvin voimakas nuoressa Kampradissa ja se kantoi läpi hänen elämänsä myös IKEA:n johdossa. Kun nuori Kamprad perusti lopulta pienimuotoisen edullisia ja itsekoottavia huonekaluja myyvän postimyyntiyrityksen, ei kukaan olisi voinut aavistaa, millaisiin mittoihin se lopulta paisuisi. IKEA koostuu tätä nykyä 370 myymälästä, jotka sijaitsevat 47 eri maassa.

Laajuudestaan huolimatta IKEA ei ole listautunut pörssiin. Kampradille oli tavattoman tärkeää, ettei näin koskaan tapahtuisikaan. ”Olen ollut sitä mieltä, että vain pitkän tähtäimen perspektiivillä voimme turvata kasvumme. Minä en halua, että IKEA:sta tulee rahoituslaitoksista riippuvainen”, Kamprad totesi eräässä haastattelussa.

Kamprad loi uraa valtaosan elämästään Sveitsissä, josta käsin hän johti IKEA:n toimintaa yli 40 vuoden ajan. IKEA:n pääkonttori sijaitsee nykyään Hollannissa, mutta aivan aluksi se siirtyi Ruotsista Tanskan Kööpenhaminaan jo vuonna 1973, sillä Kamprad halusi välttyä ylimääräisten yritysverojen maksamiselta nopeasti kasvavassa yrityksessään. Myös Sveitsiin muuton taustalla oli halu protestoida Ruotsin jatkuvasti kasvavia veroja, eikä Kamprad palannutkaan asumaan Ruotsiin kunnes vasta vanhoilla päivillään vaimonsa kuoltua.

ikea varasto

Kampradin keinot säästää rahaa

Kampradista oli valloilla monenlaisia eri käsityksiä, mutta yksi varsin yleisesti tunnettu seikka on se, että Kamprad tunnettiin äärimmäisen säästäväisenä ihmisenä. Valtavasta omaisuudestaan huolimatta hän pyrki aina etsimään kaikkein edullisimmat vaihtoehdot sen sijaan, että olisi törsännyt varojaan kalliisiin tavaroihin ja elämyksiin. Vaatimattomuus olikin varmasti yksi niistä tekijöistä, jotka loivat vahvan pohjan Kampradin yritystoiminnalle. Eräässä IKEA:n työntekijöille suunnatussa esitteessä Kamprad kirjoitti: ”IKEA:n resurssien haaskaaminen on perussynti”.

Seuraavaksi esitellään neljä keinoa, joilla Kamprad pyrki säästämään mahdollisimman paljon kuluissaan riippumatta siitä, paljonko rahaa tilillä oli jo ennestään.

Hän ajoi vanhaa autoa

Kahden vuosikymmenen ajan Kamprad ajeli tyytyväisenä vuoden 1993 Volvo 240 GL -autoa. Sen ajaminen loppui vasta silloin kun hänelle sanottiin sen olevan vaarallista korkean iän vuoksi. Kamprad ei piitannut uusista automalleista ja kun hän vihdoin luopui Volvostaan, ei sen jälleenmyyntiarvo ollut paria tuhatta euroa enempää.

Hän osti vaatteensa kirpputoreilta

Vuonna 2014 Kamprad palasi Ruotsiin oltuaan 40 vuotta Sveitsissä. Tuolloin tehdyssä haastattelussa hän tokaisi, ettei hänen päällään ole mitään sellaista vaatetta, joka ei olisi kirpputorilta hankittua. Mies itse sanoi säästeliäisyytensä olevan peruja hänen kotipaikastaan ja siitä, että Smalandin asukkailla on tapana olla nuukia.

Hän kävi parturissa ulkomailla

Kamprad noudatti äärimmäisen tiukkaa budjettia. Käytyään Hollannissa parturissa vuonna 2008 ja maksettuaan lystistä noin 25 euroa, hän sanoi sen olleen paljon kalliimpaa kuin mihin hän on yleensä tottunut. ”Yleensä yritän käydä leikkuuttamassa tukkani jossain halvemmassa maassa. Viimeksi kävin Vietnamissa”, Kamprad sanoi kerran.

Hän lensi tavallisessa luokassa

Vaikka upporikkaalla toimitusjohtajalla olisi ollut varaa lentää joka kerta business-luokassa, valitsi hän kerta toisensa jälkeen tavallisen luokan. Lisäksi hän yöpyi mieluummin halvoissa hotelleissa matkoilla ollessaan. Hän teki niin omasta tahdostaan, mutta samalla myös näyttääkseen esimerkkiä työntekijöilleen sen suhteen, mikä on järkevää ja mikä ei.

 

 

Leave a Reply