Maailman rikkaimpien viime vuoden tulot poistaisivat köyhyyden helposti

Maailmantalous paukutti viime vuonna pitkästä aikaa tehokkaasti ja näin ollen viime vuonna syntyikin ennätysmäärä uusia miljardöörejä ja miljonäärejä. Maailmassa on nyt arviolta hiukan yli 2000 miljardööriä sekä tietenkin miljoonittain miljonäärejä, joilla varallisuutta riittää loputtomiin.
Valtaosa tästä äärimmäisen rikkaiden ihmisten joukosta on miehiä. Tilastojen valossa viime vuonna joka toinen päivä jostain ihmisestä jossain päin maailmaa tuli miljardööri.
Yksinomaan viime vuonna tämän joukon varallisuus kasvoi noin 750 miljardilla eurolla ja tämä on niin valtava summa, että sillä olisi mahdollista poistaa koko maailmasta köyhyys peräti seitsemän kertaa, raportoi hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam International raportissaan.
Erillisen selvityksen laati myös Bloomberg, joka laski maailman 500 rikkaimman ihmisen omaisuuden kasvaneen 24 prosentilla 5.38 triljoonaan euroon ainoastaan vuoden 2017 aikana.

Jeff Bezos on maailman rikkain mies

Tällä hetkellä maailman rikkaimmaksi ihmiseksi ilmoitetaan Amazon.comin toimitusjohtaja Jeff Bezos, joka hänkin yksin tienasi 33,7 miljardia dollaria pelkästään vuoden 2017 kuluessa.
”Tämä biljonäärien buumi ei valitettavasti ole merkki hyvinvoivasta taloudesta, vaan ennemminkin oire talousjärjestelmästä, jossa kaikki ei ole aivan kunnossa”, toteaa Oxfam Internationalin toimitusjohtajana työskentelevä Winnie Byanyima. ”Kaikki ne ihmiset, jotka valmistavat vaatteemme, rakentavat puhelimemme ja kasvattavat ruokamme joutuvat kurjalla tavalla hyväksikäytön uhreiksi”.

Donald Trump

Oxfam julkaisi raporttinsa samaan aikaan kun maailman poliittiset johtajat kuten presidentti Donald Trump, suurten yritysten johtajat sekä merkittävät pankkiirit kokoontuivat Sveitsin Davosiin Maailman talousfoorumin joka vuosi järjestettävää kokousta varten.
Kun ottaa huomioon sen, kuinka monet maailman taloudellisesti menestyvimmistä ihmisistä sanovat olevansa huolissaan tuloerojen jatkovasta kasvusta ja köyhyyden lisääntymisestä maailmalla niin kehittyneissä länsimaissa kuin kehitysmaissakin, tuomitsee Oxfam monen maan valtiot niiden tehottomuudesta reagoida ongelmaan riittävän aktiivisesti.
Oxfam on vedonnut maailman maiden hallituksiin, jotta ne alkaisivat rajoittamaan esimerkiksi johtajien palkkioita ja pörssistä kertyviä tienestejä varakkaimpien kohdalla ja samalla huolehtimaan entistä paremmin siitä, että jokaiselle saataisiin riittävä tulo toimeentulemiseen. Lisäksi se vetoaa sukupuoltenvälisen palkkaeron korjaamiseen ja verojen kasvattamiseen rikkaampien henkilöiden kohdalla.
”Ihmiset ovat valmiita muutokseen”, Byanyima toteaa. ”Me haluamme rajoittaa valtaa ja varallisuutta, joka kertyy aivan liian harvoille”.
verokarhu

Maailman rikkaimmat ihmiset

Maailman rikkaimmilla ihmisillä on varallisuutta häkellyttävän suuria määriä ja joidenkin ihmisten kohdalla voidaan jopa puhua varallisuudesta, joka vastaa pienten maiden bruttokansantuloa.
Monet maailman varakkaimmista ihmisistä kuten Microsoftin perustaja Bill Gates sekä Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ovat itse ansainneet rahansa kehittämällä liikeideasta miljardien dollareiden arvoisia yrityksiä. Joidenkin miljardöörien kohdalla tarina on erilainen.
Esimerkiksi Koch Industries -yrityksen omistavat veljekset perivät liiketoimintansa isältään, mutta heidän ollessaan puikoissa yritys on noussut huikeaan menestykseen ja miesten varallisuus on kasvanut sen ohessa.
Maailman rikkain ihminen on tällä hetkellä Amazonin Jeff Bezos, joka ohitti tänä vuonna Bill Gatesin maailman rikkaimpana henkilönä. Hänellä on rahaa tällä hetkellä nimissään arviolta 90 miljardin dollarin edestä. Amazonille kuluva vuosi on ollut äärimmäinen menestys ja näin ollen myös Bezos on saanut nauttia sen hedelmistä.
Bezos on myös sijoittajamiehiä, sillä hän osti Washington Post -lehden vuonna 2013 250 miljoonan dollarin hintaan. Bezosilla on Amazon.comista omistuksessaan noin 17 prosentin osuus ja yksistään sillä hänestä kuoriutui tänä vuonna maailman rikkain ihminen.

bill gates

Monet rikkaat lahjoittavat rahaa myös hyväntekeväisyyteen

Monet miljardöörit lahjoittavat suuren osan omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen. On muutamia sellaisia todella äveriäitä ihmisiä, jotka ovat jopa julkisesti sitoutuneet luovuttamaan eri kohteisiin vähintään puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyden nimissä. Tähän ovat lähteneet mukaan Bill Gates, Warren Buffet ja Mark Zuckerberg, jotka toivovat esimerkkinsä myötä rohkaisevansa muitakin upporikkaita luovuttamaan merkittävän osan varallisuutta hyväntekeväisyyteen.
Esimerkiksi Bill Gates, joka toimi Microsoftin toimitusjohtajana aina vuoteen 2000 saakka, on yhä yrityksen hallituksen jäsen sekä tekninen neuvonantaja, mutta sen lisäksi vapaa-aikaa jää nykyään paljon muuhunkin.
Gates ja hänen vaimonsa Melinda ovat perustaneet yhdessä Bill and Melinda Gates Foundationin, joka on tällä hetkellä maailman suurin yksityinen hyväntekeväisyysjärjestö. Aloitettuaan toimintansa vuonna 1999 se on työskennellyt uutterasti taistellakseen maailmalla eri tautien kuten HIV:n ja malarian kukistamista vastaan.

Leave a Reply