Maailman eri valuutat – tiesitkö näitä mielenkiintoisia faktoja?

Rahaa on ollut olemassa jo vuosituhansien ajan, joskin eri aikakausina hyvinkin eri muodoissa. Aivan alussa maailma toimi vaihdantatalouden varassa siten, että esimerkiksi simpukat, kivet ja muut pienet esineet vaihtoivat omistajaa ja saivat sitä kautta arvoa. Myöhemmin vaihdettiin eri metalleja kuten kultaa ja pronssia ja ajan myötä kulta muuttui kolikoiksi ja seteleiksi. Rahan ja valuuttojen historia on erittäin mielenkiintoista ja niihin liittyy monenlaisia kiehtovia faktoja, jotka hämmästyttävät ja yllättävät myös ne, jotka luulevat tietävänsä paljon rahasta. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että yhden sentin kolikon valmistaminen kustantaa yli kaksinkertaisen määrän sen arvoon nähden? Entä sitä, että Pohjois-Koreassa väärennetään Yhdysvaltain dollarin seteleitä eniten maailmassa?

kolikot

Tiesitkö näitä faktoja maailman valuutoista?

Seuraavaksi esitellään yhdeksän hauskaa ja mielenkiintoista faktaa eri maiden valuutoista.

  1. Englannin punta on maailman vanhin valuutta, joka juontaa juurensa kauas historiassa aina angosaksiselle aikakaudelle. Mielenkiintoinen yksityiskohta Englannin punnassa on myös se, että siinä esiintyvä Kuningatar Elisabet II on maailman eniten valuutoissa esiintynyt henkilö. Hänen kasvonsa löytyvät tai ovat löytyneet yli 30 maan valuutasta.

2. Valtaosa maailman seteleistä on valmistettu puuvillasta, jolloin sanonta ”raha ei kasva puussa” ei oikeastaan edes pidä paikkaansa. Myös silkkiä ja nahkaa on käytetty seteleiden valmistusmateriaaleina ja nykyään erityisen trendikkäitä ovat polymeeristä valmistetut setelit, jotka ovat kestävämpiä ja samalla myös vaikeampia väärentää. Kaikkien aikojen ensimmäiset setelit valmistettiin Kiinassa ja ne tunnettiin nimellä ”lentävä raha”, koska ne saattoivat lennähtää tuulen mukana lentoon.

3. Maailman pienin seteli on Romanian 10 banin seteli, joka julkaistiin vuonna 1917. Se on leveydeltään ainoastaan 2,47 cm ja korkeudeltaan 3,8 cm, joten sen luulisi mahtuvan hyvinkin pieneen lompakkoon vaivatta. Kaikkien aikojen suurin seteli sen sijaan painettiin Filippiineillä ja sen ajatuksena oli juhlistaa maan itsenäisyyden satavuotispäivää. Sen koko on 22 cm x 23 cm, joten tavalliseen lompakkoon se täytyy taitella.

4. Kaikki tietävät, että tällä hetkellä maailman suosituin ja tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin. Hieman harvemmat kuitenkaan tietävät sen taustoista tai siitä, ettei sen keksijä ole yleisesti tiedossa. Kryptovaluutan on ilmeisesti keksinyt peitenimellä Satoshi Nakamoto esiintynyt henkilö vuonna 2008, mutta mikään ei ole varmaa. Nakamoto voi olla yksi henkilö tai useammasta henkilöstä koostuva ryhmä. Ensimmäinen ihminen, joka latasi Bitcoin-ohjelman ja vastaanotti siirron ”Nakamotolta” on jo valitettavasti kuollut, mutta hänet syväjäädytettiin, joten on hyvinkin mahdollista, että jonain päivänä hän pääsee vaihtamaan kryptovaluuttaa.

bitcoin

5. Jos Yhdysvallat lakkauttaisi yhden dollarin seteleiden olemassaolon ja ryhtyisi käyttämään pelkästään yhden dollarin kolikoita, säästäisi valtio sillä lähes 4,5 miljardia euroa seuraavien 30 vuoden aikana. Yhden dollarin seteleitä joudutaan jatkuvasti painamaan lisää niiden kulumisen vuoksi, kun taas kolikot kestävät jopa vuosikymmeniä erinomaisessa kunnossa.

6. Jos taskusi pohjalle sattuu joskus jäämään pieniä Englannin punnan kolikoita, ne kannattaa kaataa pöydälle ja järjestellä oikeaan asetelmaan. Englannin punnan uudet 1, 2, 5, 10, 20 ja 50 pennin kolikot nimittäin paljastavat vierekkäin aseteltuna upean vaakunan. Nämä uudet kolikot on suunnitellut vuonna 2008 Matthew Dent.

7. Vain 8% koko maailman rahoista on käteisenä. Suurin osa maailman varallisuudesta on säilytettynä pankkitileille ja siten sähköisessä muodossa.

8. Uuden-Seelannin lähistöllä Polynesian alueella sijaitseva Niuen saari tekee yhteistyötä Uuden-Seelannin rahapainon kanssa. Maassa törmääkin mitä erikoisimpiin rahoihin, jotka ovat täysin laillisia maksuvälineitä. Niuen saarella käytetään dollareita, joista tehdään alituiseen erilaisia juhlaversioita, jonka vuoksi siellä matkustaessa vaitorahana saattaa tulla esimerkiksi Star Wars-, Pokémon- tai Disney Frozen -aiheisia juhlarahoja.

9. Eurosetelit ovat paperisia, mutta uuden polymeerivalmisteisen viiden punnan setelin kanssa voi tehdä vaikka mitä hauskaa. Eräs englantilainen ääniteknikko latasi videon YouTubeen, jossa hän soittaa vinyylilevyä uuden viiden punnan setelillä. Polymeerisetelin terävät reunat mahtuvat täydellisesti vinyylilevyn syvennyksiin ja saavat aikaan mahtavan äänen.

 

uusi 5 punnan seteli

Leave a Reply